Kleiki – świetne na zatrucia pokarmowe i dla dzieci

Kleiki – świetne na zatrucia pokarmowe i dla dzieci

Kleik, czyli po prostu rozgotowany ryż, to świetny pomysł na bezpieczny posiłek, jeśli przechodzimy zatrucie pokarmowe. Często też przygotowuje się go dla maluchów, które mają delikatne brzuszki. Kleiki ryżowe można przyrządzić na mleku bądź na wodzie. Co sprawia, że to danie jest takie zdrowe oraz w jaki sposób je przygotować?

Kleiki ryżowe – czemu są tak zdrowe?

Ryż, z którego zrobiony jest kleik, obfituje w witaminy z grupy B. Zawiera też spore ilości magnezu i żelaza. Ze względu na swoją formę papki oraz aksamitną konsystencję, ma świetny wpływ na trawienie i szczególnie poleca się go jeść podczas choroby lub po operacji, kiedy musimy powoli przyzwyczajać organizm do przyjmowania posiłków. Pyszne kleiki/a> działają kojąco na żołądek, trzustkę oraz wątrobę. Co ważne, mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.

Jak zrobić kleik?

Zrobienie kleiku ryżowego jest bardzo proste. Ryż, najlepiej basmati bądź jaśminowy, należy wysypać z torebki do garnka i zalać wodą. Po zagotowaniu się wody, zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około godzinę, ciągle mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka i nie przypalił się. W ten sposób ryż wchłonie wodę i nabierze odpowiedniej konsystencji. Do kleiku można dodać szczyptę soli bądź odrobinę masła. 

Kleiki ryżowe dla najmłodszych

Kleiki – ryżowe lub kukurydziane – często podajemy maluchom. Są bogate w składniki odżywcze, a przy tym są potrawą lekką, która nie powinna powodować żadnych problemów żołądkowych. Ryż można ugotować na wodzie bądź mleku, a potem podać w formie kleiku w butelce ze smoczkiem. Należy przy tym pamiętać, żeby taki dodatek do diety skonsultować z lekarzem, ponieważ ryż czasem uczula (w szczególności dzieci, które źle tolerują zboża). Skąd będziemy wiedzieć, że dziecko ma uczulenie na ryż? Po spożyciu kleiku, mogą pojawić się bóle brzucha oraz inne dolegliwości trawienne. Wtedy należy zrezygnować z kleiku bądź przerzucić się na kleik kukurydziany, który rzadziej uczula.